Wat heeft gesneden brood met bedrijfsgroei te maken?

Als onafhankelijk adviseur ondersteun ik bedrijven in hun groei-ambities.  Soms dienen die wat bijgesteld worden, zeker als het de winstverwachtingen rond compleet nieuwe producten betreft.  Mensen hangen nu éénmaal sterk vast aan hun gewoonten, zelfs al bied je een fantastisch nieuw product.

Een voorbeeld dat ik graag gebruik is … gesneden brood.  Ik denk dat iedereen overtuigd is van de voordelen van gesneden brood.  Je hoeft thuis niet te klungelen met een broodmes of broodsnijmachine, die boterhammen zien er een stuk beter dan diegene die je zelf snijdt en je wint er heel veel tijd mee.

Wat statistieken: Sinds de algemene invoering van voorgesneden brood werden er 112.421 duimen gered en 436.346 wijsvingers (*) doordat mensen niet meer in hun vingers sneden. De Vlaamse productiviteit steeg met 3% (**) door de gewonnen tijd.  Het plezier aan de Vlaamse huistafels steeg met 29% doordat de boterhammen er zoveel beter uitzagen. (***)

Fantastische voordelen, dat erkent iedereen. Mocht je vandaag het nieuwe gesneden brood uitvinden, dan verwacht je toch onmiddellijk multimiljonair te worden, niet?  Helaas, pindakaas (ook heerlijk op de boterham).

Voorgesneden brood werd uitgevonden in 1912 in de VS.  Het duurde tot 1928 voor de eerste commerciële machine gemaakt werd.  En het nam tot in de jaren ’80 van vorige eeuw om het volledige Vlaamse volk overstag te laten gaan.  Dus we kunnen stellen dat gesneden brood 70 jaar nodig heeft gehad, om algemeen aanvaard te worden in Vlaanderen.

Dus reken je niet onmiddellijk rijk als je een volledig nieuw product op de markt brengt.  Hou rekening met het feit dat mensen niet graag veranderen.

Het hoeft natuurlijk geen 70 jaar te duren om van jouw nieuw product een succes te maken. Er zijn manieren om hier mee om te gaan.  Wil je meer weten, aarzel dan niet om mij te contacteren.