Wat is Sales Enablement?

 

Het globale economische klimaat verandert, competitie wordt steeds harder en professioneler. Veel klanten zien door het de bomen het bos niet meer en vinden het moeilijk om de juiste leverancier te vinden. De perceptie leeft dat er weinig of geen verschil is tussen de aanbieders van verschillende producten en diensten. Bedrijven die hun aanbod wel duidelijk in de verf kunnen zetten, investeren in de praktijk van “Sales Enablement”. Letterlijk vertaald betekent dit “het mogelijk maken van de verkoop”. Gezien dit niet zo lekker bekt in het Nederlands, blijven wij in dit artikel de Engelse term “Sales Enablement” gebruiken.
Door hard in te zetten op Sales Enablement, krijgt je organisatie de kennis, kracht en middelen om van iedere klanteninteractie een betekenisvol moment te maken dat klanten duidelijk maakt waarom ze voor jou dienen te kiezen.

 

Sales Enablement is een tactische samenwerking tussen verschillende diensten om de kans op verkoopsucces te verhogen. Dit door verkoopondersteunende diensten en werkmiddelen aan te reiken die je medewerkers in staat stellen om zo efficiënt en effectief mogelijk iedere klanteninteractie te benaderen.
Dit is geen éénmalig initiatief. Het moet consistent toegepast worden om de gewenste resultaten te behalen.
Alhoewel de ondersteuning een indirecte impact heeft op de omzet van een onderneming, rapporteren bedrijven met ontwikkelde ondersteuningsdisciplines betere resultaten dan hun concurrenten zonder Sales Enablement.

 

Het doel van Sales Enablement is om iedereen die met de klant in contact komt, te voorzien van de nodige kennis en inzichten om het verkoopproces te optimaliseren. Dit betreft in eerste plaats de mensen uit verkoop, maar ook medewerkers uit diensten zoals logistiek, administratie en dienst naverkoop. Letterlijk elk  klantencontact, is een gelegenheid om de relatie met een klant verder uit te diepen. Hiernaast verschaft het ook het management met de nodige inzichten om hun organisatie beter te leiden en meer klantgericht te maken.

 

Wens je zelf een Sales Enablement activiteit opzetten in je organisatie, of je bestaande activiteiten naar een hoger niveau tillen, volg dan onze blog waar we regelmatig nieuwe inzichten publiceren.

 

Heb je vragen of bemerkingen, twijfel dan niet me te contacteren op romeo@skeincompany.com en ik help je met mijn collega’s graag verder.

 

Wat is Sales Enablement?